Welk water voor een baby?

Wanneer iemand mama wordt, voor de eerste keer of niet, wilt zij altijd het beste voor haar kind en een van de vele kwesties waarmee voldoende rekening moet worden gehouden is de keuze van het water.

Een baby heeft veel water nodig

In vergelijking met een volwassene, is de verhouding van het gewicht van het huidoppervlak van een baby ten opzichte van zijn totale gewicht veel groter.
Bij een grotere verdamping door zweten komt ook een aanzienlijke productie van urine omdat de nieren van een baby nog niet volgroeid zijn.

Leeftijdscategorie: Aanbevolen inname in ml per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Tot 3 maanden: 150 ml
3 tot 6 maanden: 125 tot 150 ml
6 tot 9 maanden: 100 tot 125 ml
9 maanden tot 1 jaar: 100 tot 110 ml
1 tot 3 jaar: 100 ml

(De aanbevolen dagelijke hoeveelheid voor een volwassene is 30 tot 40 ml per kg)

Welk water kiezen voor babyvoeding?

Dit verandert met de leeftijd. Deze vraag is vooral belangrijk wanneer de baby met de fles wordt gevoed tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden, want bij borstvoeding is de samenstelling van moedermelk zodanig dat ze een goede hydratatie mogelijk maakt, maar ook wanneer de voeding geleidelijk verandert van 6 maanden tot 3 jaar.
Deze vraag stelt zich ook tijdens perioden van grote hitte.

Of het water nu wordt gebruikt om melkpoeder te verdunnen (volgens de aanbevelingen van de fabrikant) of als aanvulling op het vastere voedsel, de medische sector is unaniem over de aanbeveling van water met zo weinig mineralen mogelijk, nitraatarm en uiteraard vrij van microbe en lood

Wat is mineraalarm water?

Onder “”licht gemineraliseerd”” water verstaan we water waarvan het etiket een droog residu van minder dan 500 mg/l aanduidt.

Wat is nitraatarm water?

Nitraatarm water moet minder dan 15 mg nitraat per liter bevatten

Gebotteld water of leidingwater ?

Moeders die kiezen voor gebotteld water (bronwater, mineraalwater) moeten ervoor zorgen dat de woorden “”geschikt voor babyvoeding”” aangeduid staan op het etiket.

Tot 2 jaar wordt bruisend water afgeraden.

In ieder geval mag de fles niet langer dan 24 uur blootgesteld worden aan licht en warmte. Om verspilling te voorkomen wordt aangeraden om voor kleine flesjes te kiezen (50cl).

Om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen mag er ook niet van de tuit van de babyfles worden gedronken. Het plaatsen van een fontein in uw huis voorkomt dit risico dat voor veel mensen vaak een automatisme is geworden.

Voor moeders die liever kraanwater gebruiken, op voorwaarde dat de installatie niet is uitgerust met een waterverzachter, en voor kinderen ouder dan 6 maanden, bepaalt het Franse agentschap voor voedselveiligheid www.afssa.fr dat dit water geschikt kan zijn op voorwaarde dat de samenstelling (nitraat, natrium, mineralen, hardheid) die werd meegedeeld door de gemeente wordt gecontroleerd, zodat het nitraatgehalte niet hoger is dan 15 mg/l, het natriumgehalte niet te hoog is (dit verschilt per stad) en het water een paar seconden stroomt alvorens het op te vangen

Bronnen: Doctissimo – Allobébé