Watergerelateerde ziektes

Water, de bron van leven op onze planeet, is van vitaal belang voor de goede werking van het menselijk lichaam en voor verschillende activiteiten. De mens gebruikt het om te drinken, te wassen, te koken, schoon te maken, om de dorst van zijn dieren te lessen, om te bouwen. Water is ook een reinigingsmiddel en wordt gebruikt voor sanitaire voorzieningen, maar het kan ook verscheidene ziektekiemen transporteren.

In het verleden hebben talloze epidemieën zoals cholera een deel van de Europese bevolking uitgedund (duizenden slachtoffers in de negentiende eeuw). Tegenwoordig lijden vooral warme landen onder dit soort epidemieën, voornamelijk door een gebrek aan een geschikte riolering. In ontwikkelde landen, waar Frankrijk deel van uitmaakt, bestaat een zeer strenge kwaliteitscontrole die ervoor zorgt dat water veilig is voor consumptie.

De gevaren die verbonden zijn aan water

We kunnen 3 soorten water onderscheiden:

  • het water dat we drinken,
  • het water waarmee we ons wassen,
  • het water waarnaast we leven

Het water dat we drinken
In Frankrijk is het water dat we drinken, uit een fles of uit een waterfontein, geschikt voor consumptie.

Het gevaar zit in het zogenaamde “”niet-drinkbaar”” water. De ziekten die worden veroorzaakt door inname van niet-drinkbaar water zijn:

Diarree: hoeveelheid ontlasting in een groter volume dan normaal en meer frequent
Cholera: acute darminfectie veroorzaakt door de “”vibrio cholerae”” bacterie

Polio: zeer besmettelijke infectie die leidt tot verlamming en dood van de patiënt

Amoebiasis: ontsteking van het slijmvlies van de darmen veroorzaakt door een parasiet

Buiktyfus: infectieziekte veroorzaakt door salmonella. Dit vertaalt zich in koorts, stupor en spijsverteringsproblemen

Dysenterie: infectie in de dunne darm

Het water in het toilet of zwemwater

Het stadswater dat we gebruiken wordt gecontroleerd maar onveilig water of stilstaand water kan de volgende pathogenen bevatten:

Schistosomiasis: ziekte veroorzaakt door parasieten (bilharzia) en opgelopen in water dat vervuild is door urine of ontlasting

De Guineaworm: Afrikaanse worm of Guineaworm is een draadachtige rondworm waarvan het zeer lange vrouwtje onder de huid leeft.

Het water waarnaast waar we wonen

De reproductie van insecten, zoals muggen, in stilstaand schoon of vuil water, is een van de oorzaken van vele ziekten:

Malaria: potentieel fatale besmettelijke ziekte die wordt overgedragen op de mens door de beet van geïnfecteerde muggen.

Gele koorts: acute virale hemorragische ziekte overgedragen door besmette muggen. De term “”geel”” verwijst naar de gele kleur die bepaalde patiënten krijgen.

Onchocerciasis: ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Onchocerca volvulus en wordt overgedragen door een zwarte vlieg (kleine zwarte vlieg)