Wat is osmose-gezuiverd water?

Water wordt “”osmose-gezuiverd water”” genoemd als het ontdaan is van alle mineralen (calcium, magnesium…). Deze minerale zouten zijn erin opgelost of aanwezig in een kleinere hoeveelheid (concentratie). De bewerking voor het scheiden van mineralen uit het water heet “”OMGEKEERDE OSMOSE””. Het woord “”osmose-gezuiverd water”” heeft betrekking op een min of meer bekend verschijnsel genaamd: OSMOSE

Wat is osmose?

Osmose is gebaseerd op het fundamentele beginsel van evenwicht. Wanneer twee identieke volumes water met verschillende concentraties van opgeloste anorganische zouten met elkaar in contact komen, worden ze gemengd en leidt dit tot uniforme concentraties. Wanneer de twee vloeistoffen worden gescheiden door een semipermeabel membraan (die de vloeistof doorlaat terwijl de opgeloste vaste stoffen in het compartiment blijven), zal de vloeistof met de laagste concentratie opgeloste stoffen door het membraan stromen naar de vloeistof met de hogere concentratie van opgeloste stoffen (Binnie e.a., 2002). Na een bepaalde tijd wordt het water hoger aan een zijde van het membraan. Dit hoogteverschil heet osmostische druk.

Lees verder

Een voorbeeld uit het dagelijks leven waar sprake is van osmose

Het belangrijkste punt is dat het water zich verplaatst naar de zoute gebieden. In de keuken, wanneer men het vocht uit een komkommer wil halen, wordt deze met zout bestrooid. Op deze wijze ontstaat een zeer zoute oplossing aan de buitenkant die een verplaatsing van het water aan de minder zoute kant naar de meer gezouten kant veroorzaakt. De komkommer werkt als een semipermeabel membraan dat water naar buiten laat zonder dat het zout naar binnen komt: dat is het verschijnsel van osmose.

Wat is omgekeerde osmose?

Bij het omkeren van het natuurlijke fenomeen osmose worden de mineralen uit de meest geconcentreerde vloeibare oplossing onttrokken. Om dit te doen wordt het sterk geconcentreerde mineraalwaterdoor een membraan gestuurd door een hogere druk dan de osmotische druk toe te passen. Dit principe wordt industrieel toegepast om zeewater te ontzilten…

Wat zouden de nadelen kunnen zijn van osmose-gezuiverd water?

  • Hoewel de kost van de membranen stilaan vermindert, moet er toch voldoende rekening mee worden gehouden. Na verloop van tijd geraken de membranen verstopt. Hun gemiddelde levensduur is ongeveer 3 jaar.
  • het energieverbruik van de pomp die een hogere druk dan de osmotische druk kan uitoefenen;
  • waterverlies.. voor huishoudens schommelt het percentage afgevoerd water tussen 3 liter water voor 1 liter zuiver water. Dit kan oplopen tot 15 liter per 1 liter water volgens de osmotische druk.
  • Het afgevoerde water bevat te veel zout en is nauwelijks te recycleren;

Kom snel kennismaken met ons assortiment Exquado osmoseapparaten om uw fontein mee uit te rusten!