Uw water bevat te veel kalk: wat kunt u doen?

Als het water zeer hard is kan een technische oplossing voor het verzachten van water uit het sanitaire circuit worden overwogen om verkalking van pijpen en kranen te voorkomen en de sanitaire apparaten te beschermen.

Maar let op: welke oplossing u ook kiest, onthard water wordt minder gecontroleerd dan het water van een waterdistributienet. Er moet dus een regelmatig onderhoud van de waterverzachter worden uitgevoerd.

Technische oplossingen om water te ontharden

Er kunnen 3 technische oplossingen worden gekozen om water te ontharden

  • De waterverzachter
  • De zogenaamde “”magnetische”” systemen
  • Galvanische behandeling

Let op: verwar een waterverzachter niet met een “”antikalkmiddel””, want deze laatste verwijdert geen kalksteen.

De waterverzachter

Een waterverzachter is een apparaat dat de waterhardheid van het water vermindert door de hoeveelheid kalk (voornamelijk carbonaten van calcium en magnesium) die zweeft in het water te verminderen.
Er zijn 2 technische keuzes mogelijk, de waterverzachter met hars en deze met CO2. (Bron)

  • De waterverzachter met hars

Het leidingwater stroomt door een hars dat de calcium- en magnesiumionen opvangt, de chorideionen vasthoudt en de natriumionen (= zout) vrijgeeft
Bedrijven of individuen die op zoek zijn naar een oplossing die de natuurlijke rijkdommen respecteert moeten zich ervan bewust zijn dat een waterverzachter met hars het zoute water dat werd gebruikt om te verzachten terug afvoert.
Het is niet raadzaam om onthard water te drinken. Het is vaak beter om water uit een waterfontein te drinken.

  • De waterverzachter met CO² – (kooldioxide)

De CO² wordt in kleine of grote hoeveelheid geïnjecteerd in het leidingwater en verandert in koolzuur dat zorgt voor de oplosbaarheid van calciumzouten
Deze techniek is relatief nieuw en er is wat tijd nodig om de doeltreffendheid ervan over een lange periode te beoordelen.

Magneetsystemen (magneet)

Onder invloed van een sterk magnetisch veld kunnen de moleculen van de calcium- en magnesiumzouten in het water niet langer worden gecombineerd, waardoor de vorming van kalkaanslag wordt vermeden.
Dit systeem is niet wijdverspreid omdat het niveau van het waterdebiet uit het net niet hoog genoeg is om een perfecte efficiëntie te bereiken.

De galvanische behandeling

Onder het dubbele effect van galvanische elektrolyse* en turbulentie van de waterstroom die circuleert in het apparaat dat in serie is gemonteerd op de aanvoerleiding, neemt de grootte van de calciumzouten van moleculen en magnesium toe en worden ze zacht en niet-hechtend.

Elektrolyse

Elektrolyse is een methode die wordt gebruikt om chemische reacties te maken door elektrische activering. Bij dit proces wordt elektrische energie omgezet in chemische energie.

In de VS en in Europa wordt dit al meer dan 20 jaar toegepast. In Frankrijk is het al meer dan 10 jaar aanwezig en de resultaten, met name met betrekking tot corrosie, zijn bewezen.

Er wordt geen enkel product toegevoegd en de eigenschappen van het mineraalwater blijven ongewijzigd. Het verbruikt geen energie en vergt geen onderhoudscontract.