Symptomen van uitdroging

Water is van vitaal belang voor de mens, en wanneer het lichaam water tekort heeft, zal het snel symptomen uitzenden die steeds alarmerender zullen worden naargelang de staat van uitdroging. Wat zijn die symptomen? Hoe reageren? Exquado beantwoordt al uw vragen!

Hoe herkent u uitdroging?

We hebben het al in andere artikelen van onze blog vermeld maar het is belangrijk om te vertrekken vanuit deze vaststelling: het lichaam van een volwassene bestaat uit 60% water. Deze verhoudingen variëren afhankelijk van de leeftijd en lichaamsgrootte van individuen. Hoe magerder iemand is, hoe hoger het waterpercentage zal zijn. Naarmate we ouder worden neemt het waterpercentage af:

  • 75 tot 80% bij pasgeborenen
  • 65% bij kinderen
  • 60% bij volwassenen

Dit water is verspreid over al onze cellen. Naarmate de hoeveelheid water in onze cellen afneem, verslechtert hun werking geleidelijk, net als een automotor die steeds minder olie heeft om de metalen onderdelen te smeren. Hoe meer de vloeibare vorm van het water afneemt, hoe hoger de concentratie van mineralen (vast) wordt. Dit teveel aan mineralen verstoort de werking van onze cellen en dus onze lichaamswerking.

Daarom is het raadzaam om regelmatig te drinken. Door onze urine, onze ademhaling en ons zweet voert ons lichaam voortdurend het geabsorbeerde water af. Om gezond te blijven moeten we deze verliezen regelmatig compenseren door extra te eten en te drinken en indien mogelijk, hoofdzakelijk zuiver water. (Vermijd een overmatige consumptie van frisdrank)

Wat zijn de tekenen van uitdroging?

In oplopende volgorde van ernst worden we eerst geconfronteerd met min of meer intense dorst, schaarste van urine en de regelmatige verschijning van hoofdpijn en krampen. Wanneer het erger wordt, een droge huid, ongecoördineerde bewegingen van de ledematen, onsamenhangende woorden…

Wie wordt voornamelijk getroffen?

Het zijn vooral kinderen en oudere of zieke mensen die uiterst waakzaam moeten zijn, vooral tijdens zeer warme perioden. Bij een gezonde volwassene kan uitdroging alleen toevallig voorkomen, aarzel dus niet om u regelmatig te hydrateren met uw waterfontein in uw bedrijf.