Recycleerbare bekers: hoe kiezen?

Volgens verschillende bronnen zijn de cijfers voor het jaarlijkse verbruik van bekers in Frankrijk duizelingwekkend. De website Planetoscope heeft over 4 miljard verbruikte plastic bekers per jaar. Wat doen met al die bekers als men wil nadenken over ecologie en duurzame ontwikkeling?

Het verbruik van bekers in een bedrijf

De aankoop van de bekers, wegwerp of herbruikbaar, vertegenwoordigt een extra budget waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen of huren van een bedrijfsfontein. De overgrote meerderheid van de waterfonteinen wordt gebruikt in combinatie met wegwerpbare plastic bekers. Om uw afval te sorteren kunt u een collector voor plastic bekers installeren. Zo kunt u gemakkelijk uw plastic bekers van de rest scheiden.

Bekers zijn een praktische en economische oplossing voor bedrijven (€ 0,025 per stuk) maar helaas weinig ecologisch, gezien het overgrote deel van de bekers gemaakt van polypropyleen en helaas nooit zullen worden gerecycleerd. De plastic beker is niet biologisch afbreekbaar en niet composteerbaar. In de natuur heeft plastic 1000 jaar nodig om af te breken…
De plastic beker is een efficiënte brandstof om verbrandingsovens te voeden

Respect voor het milieu: spreken of handelen

De keuze van de bekers is niet alleen een kwestie van kosten: ook milieucriteria moeten worden overwogen.

Er bestaan 2 alternatieven op de markt van wegwerpbare bekers:

  • De biologisch afbreekbare kartonnen beker vervaardigd uit houtcellulose: Deze beker wordt vooral gebruikt voor warmedrankautomaten maar de productie ervan is veel duurder dan plastic.
  • De beker in PLA, een bioplastic vervaardigd uit zetmeel of maïs: Dit is de biologisch afbreekbare beker die u meestal vindt in de buurt van de waterfonteinen in bedrijven die kiezen voor een ecologische aanpak, maar ook deze oplossing is duur

Zowel de kartonnen bekers als de bekers in PLA hebben als voordeel dat ze in theorie recycleerbaar of composteerbaar zijn. Maar in werkelijkheid, net zoals voor polypropyleen, zijn weinig sectoren in Frankrijk aangepast aan dit gebruik. De meeste bekers worden eenvoudigweg weggegooid of verbrand, hetgeen zeer schadelijk is gezien de extra kosten die hiervoor nodig zijn.

De PET-fles blijft dus uiteindelijk het beste compromis als men zorg willen dragen voor de planeet…