Overconsumptie van water: wat zijn de risico’s?

Het drinken van water is essentieel voor ons lichaam, maar net als bij alles, is overmaat schadelijk. Is het drinken van te veel water gevaarlijk? In eerste instantie moet worden verduidelijkt wat wordt bedoeld met “”te veel”” water.

De gebruikelijke medische aanbeveling schommelt rond de 1,5 tot 2 liter water per dag. Het is aannemelijk dat de grens van “”te veel”” water boven 3 liter water per dag ligt wanneer men geen aanhoudende fysieke activiteit uitoefent en er geen sprake is van hitte.

Wat zijn de gevolgen van te veel water?

In eerste instantie kan buitensporig zweten worden gecompenseerd door meer water te drinken.
Professor Mark Whiteley, specialist in hyperhidrosis* in zijn kliniek in Londen, zei in een artikel van The Daily Mail dat patiënten vaak veel minder zweten wanneer ze hun waterverbruik verminderen.

Zweten is echter niet het enige ongemak.
Er kunnen gevolgen worden vastgesteld in de nieren en de blaas die ’s nachts hinderlijk kunnen zijn wanneer men moet opstaan om te urineren en zo slapeloosheid kunnen veroorzaken…
Het is dus raadzaam om niet te veel te drinken vlak voor u gaat slapen.

Wat is het slechtste dat kan gebeuren?

Dit is uiterst zeldzaam en heeft betrekking op zeer grote hoeveelheden water, maar het drinken van te veel water kan snel leiden tot vergiftiging.
In een goed functionerend menselijk lichaam is het natriumgehalte identiek in de cellen en in het bloed.
Wanneer men te veel water drinkt, hebben de nieren niet genoeg tijd om het overtollige natrium (mineraal opgelost in water en voedingsstof voor onze lichaamscellen) uit deze grote hoeveelheid water af te voeren.
Het bloed wordt verdund, de zoutconcentratie neemt af en de cellen in de hersenen zwellen op. Dit veroorzaakt hoofdpijn en kan in erge gevallen leiden tot “”hyponametrie*””, wat fataal kan zijn.
*Hyponatremie betekent een afname van de hoeveelheid natrium in het bloed. Het komt overeen met een toestand van hyperhydratatie van de cellen.
Zoals we al zeiden in de inleiding is het drinken van water essentieel voor ons lichaam, maar net als bij alles, is overmaat schadelijk.
Ontdek onze verschillende waterfonteinen om naar believen zuiver water te drinken op een verantwoorde manier.”{:}