Hydratatie en sport: de noden van de sportieveling

hydratation-sportif

Elke sportieve inspanning leidt na een tijd van lichamelijke inspanning tot zweten, en dus tot vochtverlies.

Het gaat om een fenomeen dat onze lichaamstemperatuur regelt. De temperatuur stijgt namelijk onder de werking van onze spieren in beweging.

Het menselijk lichaam bestaat uit 60% water, daarom is een goede hydratatie bij herhaaldelijke fysieke inspanningen van essentieel belang.

Drink water voor, tijdens en na de inspanning

Gezien het wat tijd kost voor ons lichaam om het gedronken water te absorberen, is het raadzaam om zich ten minste 2 uur minder voor de inspanning te hydrateren (ongeveer een halve liter).

Tijdens de inspanning, en om de maag niet teveel op te blazen, is het raadzaam om na elk kwartier kleine hoeveelheden te drinken of tijdens de pauzes wanneer het gaat om een teamsport.

Een te grote hoeveelheid water tijdens een inspanning is net zo slecht als uitdroging.
Het gebruik van een fles van het type “”EK’eau”” vergemakkelijkt de opname van water tijdens beweging.
Na de inspanning wordt aanbevolen om zich te wegen om het verloren gewicht te meten en geleidelijk 1,5 liter water te drinken per verloren kg.

De gevolgen van uitdroging

Men mag niet voortgaan op het gevoel van dorst, want als u dorst krijgt is het al te laat.

Een regelmatige hydratatie voor, tijdens en na het sporten zorgt voor consistente prestaties, het behoud van een goed uithoudingsvermogen, vermindering van de spiervermoeidheid en krampen, voorkomen van tendinitis…

De Exquado waterfonteinen zijn ideaal om te hydrateren na een inspanning.

Drinken ja, maar wat?

Als u regelmatig sport of sport op hoog niveau, is water vaak niet altijd de enige drank.
Tijdens de inspanning kan water worden gezoet met suiker voor een extra opname van koolhydraten, wat u vaak “”reeds klaargemaakt”” vindt in energiedranken.

Na de inspanning zijn er “”isotone”” dranken die u meer natrium of mengsels van koolhydraten en bicarbonaten kunnen geven.