Hoe goed gehydrateerd blijven tijdens de zomer?

Met de zomer en de zonnige dagen in het vooruitzicht gaat de temperatuur geleidelijk stijgen. Maar er een gewoonte van om goed gehydrateerd te blijven. Als fonteinspecialist, kan EXQUADO u alleen maar aanbevelen om regelmatig water te drinken gedurende de dag. Hoe goed gehydrateerd blijven?

Water is de bron van leven, van hydratatie…

Water, de bron van leven, is essentieel voor ons lichaam, onze huid, onze moraal, onze conditie. Een volwassene bestaat voor 60% uit water: goed gehydrateerd blijven is van fundamenteel belang voor de goede werking van het lichaam. Als de hersenen goed gehydrateerd zijn, werken ze beter en wordt het immuunsysteem versterkt. Het water vernieuwt onze cellen en zorgt voor de doorstroming van het bloed.

Hoeveel water drinken per dag?

De vereiste hoeveelheid water varieert afhankelijk van het gewicht, de lengte en leeftijd van een persoon. Het verandert ook op basis van fysieke activiteit, inspanning, hitte, koorts of ziekte. (bron)

Klein ritueel voor een goede hydratatie

 • Houd een fles water bij de hand om op elk moment van de dag te drinken en goed gehydrateerd te blijven.
 • Het is belangrijk om te drinken, zelfs wanneer u geen dorst hebt.
 • Vergeet niet dat het gevoel van dorst pas optreedt wanneer u al uitgedroogd bent.
 • Neem kleine slokjes
 • Drink ’s ochtends, ’s middags tijdens de lunchpauze, in de namiddag en ’s avonds, en zet bepaalde doelen als u dat wilt: 0,5 l ’s ochtends, 0,5 l ’s middags, 0,5 l ’s avonds
 • Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk aan water zijn, zoals fruit, yoghurt, groenten
 • Denk ook aan thee, koffie, kruidenthee, soepen, fruitsap

En als men gaat sporten?

Het verlies aan water is veel groter wanneer u een sport beoefent. Bij een inspanning gaat de lichaamstemperatuur stijgen. Deze temperatuursverhoging wordt geregeld door vocht af te stoten en als gevolg raakt ons lichaam uitgedroogd. Dit is ook gekend als zweten. Deze uitdroging vermindert de spier- en fysieke prestaties. Een goede hydratatie is essentieel voor het voorkomen van blessures, zoals tendinitis, krampen, of vermoeidheid, hyperthermie en gastro-intestinale stoornissen.

En wat met kinderen?

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor uitdroging in de zomer: hun fysiologische behoeften, hun gedrag en hun groei zijn allemaal factoren die zullen bijdragen aan dit risico.

 • De verhouding lichaamsoppervlakte/gewicht is groter dan die van een volwassene en dus ligt het vochtverlies via de huid ook hoger. Tijdens lichamelijke activiteiten zal een kind nog meer water verliezen dan een volwassene.
 • Omdat ze in volle groei zijn, heeft hun lichaam meer nood aan energie, maar ook aan water
 • Omdat ze voortdurend in de weer zijn, bewust of onbewust van het belang van hydratatie, hebben kinderen niet altijd de reflex om water te drinken
 • Kinderen zijn vaak in beweging, ze lopen overal rond, ze verbruiken energie en hebben daarom een grotere behoefte aan water
 • De behoefte aan water bij een baby is nog groter dan bij een kind, vergeet niet om altijd een fles water binnen handbereik te houden. Honger komt vaak stevig opzetten, maar dorst niet!