Gewicht verliezen door water te drinken?

Heel vaak in de zomer of na de vakantie ziet u artikels verschijnen over diëten die gewichtsverlies koppelen aan de dagelijkse consumptie van 2 liter water per dag.

Kan men echt gewicht verliezen door water te drinken?

Men moet altijd voorzichtig zijn met dit soort “”shockerende”” uitspraken.
Water is essentieel voor het menselijk lichaam, maar niet om gewicht te verliezen.
Laten we de dingen in context plaatsen.
De hierboven gestelde vraag heeft betrekking op een Britse studie die werd uitgevoerd op een steekproef van personen met overgewicht of obesitas die men had aanbevolen om 40 tot 50 cl water te drinken voor elke maaltijd, gezond te eten en een klein beetje lichamelijke activiteit te doen.

Wanneer men de maag net voor het eten vult, wordt het gevoel van verzadiging verminderd en dus ook de hoeveelheid voedsel die kan worden opgenomen.
Als deze handeling gedurende 2 tot 3 maanden wordt volgehouden, dan zullen mensen met overgewicht minder eten dan gebruikelijk, en dankzij een evenwichtige voeding en lichamelijke activiteit, een beetje gewicht verliezen.
Hier doet het water dienst als eetlustremmer en niet als rechtstreeks onderdeel van het dieet.
Als u op uw gewicht wilt letten moeten enkele basisregels in acht worden genomen:

  • Drink tussen 1,5 liter tot 2 liter plat water per dag, dat stimuleert de stofwisseling* en zorgt voor een regelmatige afvoering van ons afval
  • Waarschuwing: in deze 2 liter/dag wordt geen rekening gehouden met koffie, thee, fruitsap, frisdrank…
  • Onze lichaamstemperatuur ligt rond 37°, daarom wordt aangeraden om het water niet te fris te drinken. (spijsverteringsprobleem)
  • bruisend water wordt aanbevolen aan oudere personen om verstikking te voorkomen of in sommige gevallen om de spijsvertering te vergemakkelijken. Het mag echter niet worden misbruikt, want in grote mate kan dit de buik doen uitzetten

Een waterfontein is erg handig. Zo zit men nooit zonder water en blijft men gehydrateerd gedurende de hele dag.

*Het metabolisme is de reeks chemische reacties in het lichaam waarbij bepaalde stoffen worden ontwikkeld (anabolisme) of afgebroken (katabolisme).