Alles over zoet water

Water, in grote hoeveelheden aanwezig op onze planeet, en bron van dierlijk of plantaardig leven, is geen onschuldige vloeistof. In ons dagelijks leven komt water voor in zeer uiteenlopende fysieke vormen, vloeibaar in de zee of wanneer we drinken, vast in de vorm van ijs op de polen of gewoon in een gletsjer, en tenslotte als stoom of gas wanneer men het aan de kook brengt, of gewoon wanneer het verdampt in de zomer.

Laten we onze aandacht vestigen op de vloeibare vorm…

Zoet water, zout water

Gezien onze zeeën en oceanen bijna ¾ van het landoppervlak vertegenwoordigen, komt water vooral voor in zijn zoute vloeibaar staat. Zoet water komt veel minder voor en vindt men vooral in meren, rivieren…

De natuurlijke watercyclus

Wat is de watercyclus met betrekking tot zijn circuit in de verschillende fysische toestanden tussen de aarde en de atmosfeer. Onder invloed van warmte verdampt het water van de oceanen (gas) en stijgt het op in de atmosfeer. Naarmate de waterdamp stijgt, is het afhankelijk van de wind en neemt de temperatuur af. Deze temperatuurdaling veroorzaakt condensatie van de waterdamp die terugkeert naar zijn vloeibare toestand en terug op de aarde valt in de vorm van regen.
Dit water komt grotendeels opnieuw terecht in de zeeën en oceanen, maar kan in mindere mate ook terugvloeien naar het bodemoppervlak en in de aarde sijpelen door natuurlijke scheuren of door de bodem en eventuele grondwaterreserves voeden.
Andere, meer complexe fenomenen, zoals de chemische ontleding van het watermolecuul, vullen deze cyclus aan, maar dit situeert zich meer op wetenschappelijk vlak.

De motor van deze cyclus: de zon

De warmte-energie die door de zon wordt vrijgegeven houdt deze natuurlijke watercyclus in stand.